Αναζήτηση
 


Α' ΛΥΚΕΙΟΥ
Β' ΛΥΚΕΙΟΥ
Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

Εκτύπωση άρθρου    |    Αποστολή άρθρου    

Ερωτόκριτος (Εισαγωγή)


 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Πρόκειται για ένα μακρόπνοο επικό ποίημα αποτελούμενο από 10.052 στίχους. Στην πραγματικότητα είναι μια έμμετρη μυθιστορία κατά τα πρότυπα των ιπποτικών ρομάντζων της Αναγέννησης. Ο "Ερωτόκριτος" πηγάζει από το ρομάντζο του Πιέρ Ντε Λα Ζυπέντ "Παρίσιος και Βιέννα" το οποίο πρωτοεκδόθηκε στην Αμβέρσα το 1487 και διασκευάστηκε στα Ιταλικά από τον `Αντζελο Αμπάνι. Είναι ακριβώς αυτή την διασκευή που θα είχε ο ποιητής όταν συνέγραψε τον "Ερωτόκριτο".

Το μοναδικό χειρόγραφο που σώζεται ως τα σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται από το 1710, δηλαδή τρία χρόνια πριν από την έκδοση του στη Βενετία (1713).

Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μυθική Αθήνα. Η χρονολογία των γεγονότων είναι επίσης αόριστη και μυθιστορηματική, όπως και τα ονόματα των ηρώων. Δεν πρόκειται δηλαδή για ιστορικό μυθιστόρημα.

Ο Ερωτόκριτος, που είναι γιος του Πεζόστρατου, συμβούλου του βασιλιά της Αθήνας, Ηρακλή, ερωτεύεται την κόρη του βασιλιά Αρετούσα. Τους χωρίζει όμως η κοινωνική θέση και η Αρετούσα είναι θλιμμένη (Πρώτο Μέρος). Για να τη διασκεδάσει, ο βασιλιάς πατέρας της οργανώνει αγώνες κονταροχτυπήματος. Τους αγώνες κερδίζει ο Ερωτόκριτος και παίρνει το στεφάνι της νίκης από τα χέρια της Αρετούσας (Δεύτερο Μέρος).

Στο Τρίτο Μέρος, ο Ερωτόκριτος με προτροπή της Αρετούσας τη ζητάει σε γάμο. Ο βασιλιάς εξοργίζεται για το θράσος του Ερωτόκριτου τον οποίο στέλνει σε εξορία, ενώ φυλακίζει την Αρετούσα. Πριν φύγει ο Ερωτόκριτος αρραβωνιάζεται κρυφά την Αρετούσα. Στο Τέταρτο Μέρος ξεσπά πόλεμος ανάμεσα στους Βλάχους και τους Αθηναίους. Ο βασιλιάς των Βλάχων εισβάλλει στην Αθήνα. Ο Ερωτόκριτος μεταμφιεσμένος σε Σαρακηνό σώζει τον βασιλιά Ηράκλη και νικά σε μονομαχία τον αντιπρόσωπο των Βλάχων `Αριστο. `Ετσι σώζεται η Αθήνα.

Στο Πέμπτο και τελευταίο Μέρος, ο βασιλιάς προσφέρει στον σωτήρα του το μισό βασίλειο του. Ο Ερωτόκριτος απορρίπτει την πρόταση και ζητά μόνο την Αρετούσα για γυναίκα του. Η τελευταία αρνείται μέχρι τη στιγμή που ο Ερωτόκριτος αποκαλύπτει την ταυτότητα του. Ακολουθεί αίσιο και ευτυχισμένο τέλος.

Το ποίημα είναι γραμμένο σε κανονικό 15σύλλαβο στίχο με ζευγαρωτές ρίμες. Διακρίνεται για τον πλούτο των εικόνων και τη δραματική του ένταση. Η γλώσσα του είναι η κοινή λαϊκή κρητική διάλεκτος, την οποία ο ποιητής χειρίζεται κατά τρόπο άμεμπτο. Η υπόθεση του έργου, τα λυρικά και επικά στοιχεία, το ύφος και η δύναμη της γλώσσας, έκαμαν τον "Ερωτόκριτο" ν' αγαπηθεί όσο κανένα άλλο έργο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα και να γνωρίσει τεράστια απήχηση στα λαϊκά στρώματα.

 

Copyright © 2005 I.C.C. EDUNET LTD
Powered By SpiderCMS v1.6.0. Design By Webworx. 
  Send your feedback       Terms & Conditions