Αναζήτηση
 


ΟΔΥΣΣΕΙΑ
ΙΛΙΑΔΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ > ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ > ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ > ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ > ΤΗΛΕΜΑΧΕΙΑ (α-δ)


Ο τίτλος Τηλεμάχεια δηλώνει τη θεματολογία των ραψωδιών Α.Δ., όπου είναι μια ενότητα χωρισμένη σε δύο τμήματα. Την αναζήτηση και τη νόστο του Οδυσσέα. Από την άποψη αυτή ο Τηλέμαχος και η αποδημία του υπηρετούν το γενικό στόχο του έπους.

Είναι το πρόθεμα στο αρχικό σώμα της Οδύσσειας Η αναζήτηση του Οδυσσέα στα όρια της Τηλεμάχειας, γίνεται με μια συνεχή προβολή της μορφής του ήρωα, πάνω σε εναλλασσόμενο κάθε φορά πλαίσιο, στη ραψωδία α(στ 1-ζ1), στην αγορά των θεών, στη ραψωδία β στην αγορά των Ιθακησίων, στη γ στην Πύλο, στη δ στη Σπάρτη.

Στην πρώτη μορφή διαπιστώνεται η ερώτηση: αν ζει ή πέθανε ο Οδυσσέας. Η απάντηση βρίσκεται στο προϊμιο όπου οι στίχοι 11-21 επισημαίνουν την αφετηρία του έπους. Ο Οδυσσέας επομένως ζει, αλλά ο νόστος του έχει ανασταλεί γιατί ο ήρωας κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του έχει μείνει καθηλωμένος στο νησί της Καλυψώς.

Η βουλή όμως των θεών θα προαποφασίσει για την επιστροφή του στην Ιθάκη. Στη δεύτερη μορφή της αναζήτησης, διαπιστώνεται η αδημονία: θα γυρίσει ο ήρωας και πότε, και τι θα γίνει μετά την επιστροφή του με τους μνηστήρες.

Στοιχείο αναφοράς στην Τηλεμάχεια είναι και η παρέμβαση της θεάς Αθηνάς, όπου εξωθεί και βοηθάει τον Τηλέμαχο να γίνει ένας άλλος Οδυσσέας (οίος Οδυσσεύς έσκεν) β - 52 στ.), να εξομοιωθεί δηλαδή με το ήθος και το θάρρος του Οδυσσέα ‘Ετσι ο Τηλέμαχος με τους συντρόφους του θα ταξιδέψει στην Πελοπόννησο, πρώτα στην Πύλο και έπειτα στη Σπάρτη για την αναζήτηση του Οδυσσέα.

 

Copyright © 2005 I.C.C. EDUNET LTD
Powered By SpiderCMS v1.6.0. Design By Webworx. 
  Send your feedback       Terms & Conditions